Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Πόλεμος και ειρήνη


Αρχικά, οι μαθητές- τριες παρατήρησαν τον πίνακα του Πάμπλο Πικάσο "Γκουέρνικα" και προσπάθησαν να καταλάβουν τι θέλει να δείξει ο πίνακας. Όσο περιέγραφαν τον πίνακα καταγράφονταν οι απόψεις τους σε ένα χαρτί. 
Τους ζητήθηκε να εκφράσουν τα συναισθήματά τους για αυτά  που βλέπουν.
 Έπειτα δόθηκε σε συντομία η ιστορία του πίνακα και της καταστροφής που υπέστη η πόλη στον πόλεμο, όπως παρακάτω:

Την άνοιξη του 1937 ξεκινάει ο εμφύλιος πόλεμος στην Ισπανία.Ο δικτάτορας Φράνκο, με την αρωγή του Χίτλερ, επιχειρεί να κατατροπώσει τα λιγοστά δημοκρατικά ψήγματα της Ισπανίας.  Η μικρή πόλη, αποτελούσε αγκάθι για τους εθνικιστές καθώς η αντίστασή της δεν εξυπηρετούσε τα μεγαλόπνοα σχέδια της χιτλερικής μπότας. Ανεξάρτητα από τα ανωτέρω, το πλεονέκτημα της στρατηγικής της – γεωγραφικά- θέσης, αποτέλεσε κρησφύγετο πολλών δημοκρατικών. Μέσα στην φρίκη του εμφύλιου σπαραγμού, οι δημοκρατικοί, προκειμένου να γλιτώσουν από τα εκτελεστικά αποσπάσματα, δραπέτευσαν προς το Μπιλμπάο, μετατρέποντας την πόλη σε ένα προσωπικό φρούριο.
Έτσι, το ανοιξιάτικο εκείνο απόγευμα η “Επιχείρηση Επίπληξη”, όπως ήταν η κωδική της ονομασία σχεδιασμένη από τον στρατηγό Βόλφραμ Φράιχερ Φον Ριχτχόφεν, (Wolfram Karl Ludwig Moritz Hermann Freiherr von Richthofen), θέρισε την πόλη από τις 16.30 έως τις 19.00 το βράδυ, την 26η του Απρίλη. Αρχικά τα αεροπλάνα θα επιχειρούσαν πέντε κύματα επιθέσεων στα περίχωρα και έπειτα εντός της πόλης, με βόμβες 250 και 50 κιλών και ακόλουθες του ενός κιλού. Τα 20 γερμανικά και ιταλικά μαχητικά, ανέμεναν την διαταγή η οποία δεν άργησε να έρθει. Γερμανοί και Ιταλοί κρανοφόροι, έπειτα από εντολή του Βόλφραμ Φράιχερ Φον Ριχτχόφεν, επιβιβάστηκαν στο φιλόδοξο σχέδιό τους και βομβάρδισαν καταιγιστικά και βάναυσα την ανοχύρωτη πόλη της Γκερνίκα ενώ παράλληλα τυλίγονταν στις φλόγες. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσαν οι αρχές, ο αριθμός των θυμάτων ανήλθε στους 1654 νεκρούς και 889 τραυματίες, μολαταύτα, στοιχεία μεταγενέστερων ερευνών πρόσφατες έρευνες έφεραν στοιχεία που θέλουν τους νεκρούς  να ανέρχονται στους 300 σε αριθμό.    
(http://www.inmsol.es/mathimata-ispanikon-ispania/gkoyernika.html)

Στη συνέχεια δόθηκε στους μαθητές-τριες ο πίνακας του Πικάσο "Το παιδί και το περιστερι" και οι μαθητές περιέγραψαν τι λέπουν και εξέφρασαν τα συναισθήματά τους .                     

   Στο τελος, αφού συζητήσαμε για τον πόλεμο και την ειρήνη, γράψαμε και τραγουδήσαμε το "Τραγούδι του ΝΑΙ και του ΟΧΙ".
                                       (http://hartaetoi.wordpress.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου